Overvloedige regen veroorzaakt overstromingen in Oostenrijk, Zwitserland en Italië: Beroemde waterval nu getransformeerd tot modderige massa

Zware regenval veroorzaakt overstromingen in Oostenrijk en Zwitserland

Het recente noodweer in Oostenrijk en Zwitserland heeft geleid tot ernstige overstromingen en aanzienlijke schade. Berichten uit Oostenrijk melden dat wegen en spoorwegen zijn geblokkeerd door aardverschuivingen en modderstromen als gevolg van de aanhoudende regenval. Een opvallend gevolg van de overvloedige neerslag is de transformatie van een bekende waterval in Bad Gastein tot een modderstroom.

In de Oostenrijkse regio Tirol werken ongeveer 2.500 brandweerlieden onvermoeibaar om de impact van de wateroverlast te minimaliseren. In sommige kleine dorpen zijn de bewoners geëvacueerd en tijdelijk ondergebracht in nabijgelegen buurthuizen en brandweerkazernes.

Het noodweer heeft ook ernstige gevolgen gehad voor de infrastructuur. De Brennerspoorlijn, een belangrijke transportroute, is buiten gebruik gesteld vanwege de overstromingen. Daarnaast zijn talrijke bruggen afgesloten vanwege het gevaarlijke hoge waterpeil. Deskundigen waarschuwen dat de rivieren de Inn en de Rijn naar verwachting maandag hun hoogste waterstand van deze eeuw zullen bereiken. Op verontrustende foto’s is te zien dat een deel van de weg in het Ötztal volledig is weggevaagd.

Bad Gastein, een plaats in de Oostenrijkse deelstaat Salzburg, heeft ook aanzienlijk te lijden gehad onder het extreme weer. De beroemde Gasteiner waterval is veranderd in een modderige stroom, waardoor de burgemeester, Gerhard Steinbauer, benadrukt dat bruggen in het dorp ontoegankelijk zijn geworden. Hij merkte op dat het waterpeil in de afgelopen dertig jaar niet eerder zo hoog is geweest. Als gevolg van het gevaarlijke waterpeil zijn alle ondergrondse parkeergarages in het dorp ontruimd om de schade te minimaliseren.

Ook het noorden van Italië wordt getroffen door de aanhoudende weersomstandigheden. In de grensstreek met Frankrijk heeft een aardverschuiving het treinverkeer stilgelegd. Volgens MeteoAlarm, een prominente weerswaarschuwingsdienst, wordt er in de Alpen de komende tijd aanhoudend hevige regenval verwacht. Meerdere landen hebben waarschuwingen afgegeven voor het aanhoudend slechte weer. De regio lijdt dus onder de aanhoudende regenval en de bijbehorende gevolgen, waaronder overstromingen en verstoringen van het dagelijks leven.