COP28 in Dubai: Klimaatverandering en Mensenrechten, een Delicate Balans

De klimaatconferentie COP28, die morgen in Dubai van start gaat, belooft een van de meest inclusieve klimaatconferenties in de geschiedenis te worden, volgens de voorzitter van de top, Sultan al-Jaber. Alle landen die het VN-klimaatverdrag (UNFCCC) hebben ondertekend, zijn uitgenodigd, waaronder België, vertegenwoordigd door premier Alexander De Croo. Echter, de conferentie wordt overschaduwd door zorgen over de mensenrechtensituatie in het gastland, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

In tegenstelling tot eerdere conferenties, is er dit jaar geen klimaatprotest aan de vooravond van de conferentie. Volgens Joey Shea, onderzoeker voor Human Rights Watch, is er in de VAE een nultolerantie voor afwijkende meningen. “In Dubai mag je geen kritiek uiten tegen de overheid. Het wordt beschouwd als een criminele daad”, vertelt ze.

Hoewel de focus van de wereldleiders voornamelijk op het klimaat ligt, zijn er zorgen over de mensenrechtenschendingen in het land. Mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty International hebben hun wenkbrauwen gefronst over de situatie. Devin Kenney, onderzoeker bij het regionale kantoor van Amnesty International in het Midden-Oosten, is een van degenen die hun zorgen hebben geuit.

Het is duidelijk dat de delicate balans tussen het aanpakken van klimaatverandering en het respecteren van mensenrechten een uitdaging vormt voor de deelnemers aan de COP28. Het blijft te bezien hoe deze kwesties zullen worden aangepakt tijdens de conferentie.

Veelgestelde Vragen (FAQ)
Wat is COP28?
COP28 is de 28e jaarlijkse Conferentie van Partijen (COP) van het VN-klimaatverdrag (UNFCCC). Het is een belangrijk internationaal forum voor het bespreken van klimaatverandering en het nemen van maatregelen om deze aan te pakken.

Wat is het VN-klimaatverdrag (UNFCCC)?
Het VN-klimaatverdrag, officieel bekend als het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering, is een internationaal verdrag dat in 1992 werd aangenomen om de concentratie van broeikasgassen in de atmosfeer te stabiliseren.

Wat is de mensenrechtensituatie in de VAE?
Er zijn zorgen geuit over de mensenrechtensituatie in de VAE, met name over de beperkingen op de vrijheid van meningsuiting. Kritiek op de overheid wordt vaak gezien als een criminele daad en kan leiden tot vervolging.

Wat is Amnesty International?
Amnesty International is een wereldwijde mensenrechtenorganisatie die campagne voert tegen mensenrechtenschendingen. Het heeft kantoren in verschillende regio’s, waaronder het Midden-Oosten.

Wie is Sultan al-Jaber?
Sultan al-Jaber is de voorzitter van de COP28 klimaatconferentie. Hij heeft verzekerd dat de conferentie een van de meest inclusieve klimaatconferenties in de geschiedenis zal zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *