Waarom kwamen de Houthi’s in opstand?

De Houthi’s, een groep rebellen in Jemen, hebben een lange geschiedenis van opstand en verzet. Deze beweging, die in de jaren 90 ontstond, kwam in 2004 in gewapende opstand tegen het autoritaire bewind van de toenmalige president van Jemen, Ali Abdullah Saleh.

De Houthi’s zijn een belangrijk onderdeel van de regionale beweging die vanuit Iran de ‘As van het Verzet’ wordt genoemd. Deze beweging omvat naast Iran en Hezbollah ook meerdere sjiitische milities in Irak en Syrië.

Dankzij hulp uit Iran hebben de Houthi’s in een opvallend korte tijd een indrukwekkend wapenarsenaal opgebouwd. Dit bestaat uit een onbekende hoeveelheid precisiegeleide raketten, ballistische raketten, kruisraketten voor landaanvallen en antischeepsraketten.

De Houthi-beweging liet opnieuw van zich horen tijdens de zogenoemde ‘Arabische lente’, een reeks opstanden in de Arabische wereld die in 2011 begon.

Veelgestelde Vragen
Wie zijn de Houthi’s?
De Houthi’s zijn een rebellengroep in Jemen die in de jaren 90 ontstond. Ze kwamen in 2004 in gewapende opstand tegen het autoritaire bewind van de toenmalige president van Jemen, Ali Abdullah Saleh.

Wat is de ‘As van het Verzet’?
De ‘As van het Verzet’ is een regionale beweging die vanuit Iran wordt geleid. Deze beweging omvat naast Iran en Hezbollah ook meerdere sjiitische milities in Irak en Syrië.

Wat is de ‘Arabische lente’?
De ‘Arabische lente’ is een reeks opstanden die in 2011 in de Arabische wereld begon. Deze opstanden leidden tot grote politieke veranderingen in verschillende Arabische landen.

Verklarende Woordenlijst
Houthi’s: Een rebellengroep in Jemen die in de jaren 90 ontstond. Ze kwamen in 2004 in gewapende opstand tegen het autoritaire bewind van de toenmalige president van Jemen, Ali Abdullah Saleh.

As van het Verzet: Een regionale beweging die vanuit Iran wordt geleid. Deze beweging omvat naast Iran en Hezbollah ook meerdere sjiitische milities in Irak en Syrië.

Arabische lente: Een reeks opstanden die in 2011 in de Arabische wereld begon. Deze opstanden leidden tot grote politieke veranderingen in verschillende Arabische landen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *