Hoeveel schikkingen heeft Harvey uitbetaald?

In oktober 2017 brachten The New York Times en The New Yorker verslagen uit waarin tientallen vrouwen filmproducent Harvey Weinstein beschuldigden van verkrachting, seksueel misbruik en seksuele intimidatie gedurende een periode van minstens 30 jaar. Meer dan 80 vrouwen in de filmindustrie beschuldigden uiteindelijk Weinstein van dergelijke daden. Weinstein ontkende zelf “elke niet-consensuele seks”.

De Aanklachten en Onderzoeken
Na de beschuldigingen werd Weinstein ontslagen bij The Weinstein Company (TWC), uitgesloten van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences en andere professionele verenigingen, en trok hij zich terug uit het openbare leven. Er vonden strafrechtelijke onderzoeken plaats naar klachten van minstens zes vrouwen in Los Angeles, New York City en Londen. In mei 2018 werd Weinstein gearresteerd in New York en aangeklaagd voor verkrachting en andere misdrijven. In februari 2020 werd hij schuldig bevonden aan verkrachting in de derde graad en een criminele seksuele daad. In maart 2020 werd hij veroordeeld tot 23 jaar gevangenisstraf.

De Rechtszaken
In januari 2020 begon het eerste strafproces tegen Weinstein in Manhattan. Hij pleitte niet schuldig en beweerde dat al zijn seksuele ontmoetingen met wederzijdse instemming waren. De aanklachten waren gebaseerd op de klachten van twee vrouwen – een voormalige productieassistent en een voormalige actrice – over incidenten uit 2006 en 2013. Getuigenis van een derde vrouw ondersteunde een aanklacht wegens roofzuchtig seksueel misbruik en drie extra vrouwen dienden als getuigen van “eerdere slechte daden”, getuigend dat Weinstein hen seksueel had aangevallen om een patroon in zijn gedrag te tonen.

In februari 2020 vond de jury Weinstein schuldig aan verkrachting in de derde graad en een criminele seksuele daad in de eerste graad. Hij werd vrijgesproken van verkrachting in de eerste graad en twee aanklachten wegens roofzuchtig seksueel misbruik. Op 11 maart 2020 werd Weinstein veroordeeld tot 23 jaar gevangenisstraf. Zijn straffen zijn opeenvolgend, wat betekent dat hij eerst 20 jaar gevangenisstraf moet uitzitten voor de veroordeling wegens criminele seksuele daad en daarna drie jaar gevangenisstraf voor de veroordeling wegens verkrachting. Elke straf omvat vijf jaar voorwaardelijke vrijlating, en Weinstein moet zich ook registreren als zedendelinquent.

Verdere Ontwikkelingen
In 2021 werd Weinstein in Los Angeles County aangeklaagd op meerdere aanklachten van seksueel misbruik, en hij werd enkele maanden later uitgeleverd aan Californië om terecht te staan. Hij pleitte opnieuw niet schuldig en beweerde opnieuw dat elke seksuele activiteit met wederzijdse instemming was. Het proces begon in oktober 2022. Het draaide aanvankelijk om incidenten met betrekking tot vijf vermeende slachtoffers tussen 2004 en 2013, hoewel de rechter de aanklachten met betrekking tot één slachtoffer die niet in staat was om te getuigen, verwierp.

Op 19 december 2022 werd Weinstein schuldig bevonden aan verkrachting, seksuele penetratie door een vreemd voorwerp en gedwongen orale seks – aanklachten die allemaal verband hielden met één vrouw, een model en actrice die getuigde dat hij haar in februari 2013 in een hotelkamer in Beverly Hills had aangevallen. Hij werd vrijgesproken van één aanklacht wegens seksuele batterij door terughoudendheid, en de jury was verdeeld over een aparte aanklacht wegens seksuele batterij door terughoudendheid, één aanklacht wegens gedwongen orale seks en één aanklacht wegens verkrachting.

In februari 2023 werd Weinstein veroordeeld tot 16 jaar gevangenisstraf voor deze veroordelingen. Zijn straf in Californië moet ook opeenvolgend worden uitgezeten, wat betekent dat deze pas begint nadat Weinstein zijn 23-jarige straf in New York heeft uitgezeten. De advocaten van Weinstein zeiden vorige maand dat ze van plan waren om ook in beroep te gaan tegen zijn veroordelingen in LA.

Burgerlijke Rechtszaken
Naast strafrechtelijke aanklachten zijn er sinds 2017 ook meerdere civiele rechtszaken aangespannen tegen Weinstein vanwege zijn gedrag. Op 25 januari 2021 bevestigde een faillissementsrechter in Delaware een schikking voor tientallen vrouwen die beweren dat Weinstein hen seksueel heeft aangevallen of lastiggevallen. De schikking zou vrouwen in staat stellen om een deel van het slachtofferfonds van $17 miljoen te ontvangen op basis van hun claims.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *